Šéfa Gestapa Müllera pochovali na židovskom cintoríne v Berlíne

31.10.2013 Celý región

Berlín 31. októbra (TASR) - Tajomstvo, ktoré desaťročia obklopovalo smrť Heinricha Müllera, hlavného veliteľa nacistickej Tajnej štátnej polície (Gestapo), sa podarilo na základe nedávno objavených dokumentov rozlúštiť nemeckému historickému bádateľovi Johannesovi Tuchelovi. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Müllera, ktorý bol až dosiaľ najvyššie postaveným činiteľom tretej ríše, ktorého nikdy nechytili ani nepotvrdili jeho úmrtie, naposledy videli v Hitlerovom berlínskom bunkri 1. mája 1945. Odvtedy verejnosťou prebehli nepodložené správy o jeho prítomnosti na Kube, v Argentíne a na ďalších miestach.

Johannes Tuchel, riaditeľ Múzea nemeckého odporu voči nacizmu, však objavil dôkazy o tom, že Müllerovi sa z Berlína nepodarilo uniknúť.

Viaceré materiály, vrátane úmrtného listu z roku 1945 a svedectva hrobára poskytnutého polícii v roku 1963, podľa jeho slov "jednoznačne dokazujú", že Müller zomrel v posledných dňoch vojny.

Pochovali ho neďaleko hlavného sídla vojenského letectva Luftwaffe, neskôr jeho telo exhumovali a uložili do masového hrobu pre neidentifikované osoby na zničenom židovskom cintoríne v Berlíne.

Ústredná nemecká židovská rada vyjadrila nad odhalením znechutenie s tým, že ide o "urážku jeho obetí", dopĺňa agentúra Reuters.
 

Vyberte región